Go to content Go to search

Hoe vinyl vloeren leggen?

Alle Pergo vinylvloeren zijn net zo gemakkelijk te installeren als ze mooi zijn om te zien. Ga je voor extreme stevigheid of voor verbluffend comfort? Maak je keuze en ga aan de slag!

Instructies "zwevend"

Instructies visgraat

Stap 1: Bereid je ondervloer voor

Rigid Click-vinyl kan op oneffen ondervloeren geplaatst worden en maakt voorbereiding van de ondervloer in de meeste gevallen overbodig. Toch raden we je aan om de plaatsingsinstructies te controleren op verdere specificaties en ervoor te zorgen dat de ondergrond droog, vlak, stabiel en schoon is. Verwijder alle bestaande vloerbekleding voordat je aan de slag gaat. De kwaliteit van je ondervloer heeft een grote impact op het eindresultaat van de plaatsing. Neem gepaste maatregelen als de ondervloer niet geschikt is voor de plaatsing van Rigid Click-vinyl.

man die de ondervloer controleert voordat hij een vinylvloer installeert

Stap 2: Voeg zo nodig een onderlaag toe

De meeste van onze Rigid Vinyl vloeren hebben een aangehechte ondervloer. Je hoeft de ondervloer niet uit te kiezen, je kunt meteen beginnen met installeren als de voorbereiding van de ondervloer klaar is.

Als de Rigid Vinyl vloer echter geen ondervloer heeft, moet deze zorgvuldig gekozen worden, omdat deze het uiteindelijke resultaat sterk beïnvloedt door geluidsreductie en egaliserende functies.

Vinyl ondervloeren bekijken

beige vinylvloer geïnstalleerd op ondervloer

Stap 3: Je gereedschap verzamelen

Dankzij onze handige kliksystemen heb je geen honderden verschillende gereedschappen nodig om je Rigid Click-vinylvloer te plaatsen. Zorg ervoor dat je deze basisuitrusting bij de hand hebt:

 • Meetlint of vouwmeter
 • Rekenmachine
 • Potlood
 • Voeggereedschap
 • Zaag
 • Tape
 • Handschoenen
 • Troffel
 • Vochtigheidsmeter
 • Pergo plaatsingsset
 • Pergo ondervloersysteem (voor vloeren zonder ondervloer)

Geen nood als je niet alles bij de hand hebt! Je vindt al het materiaal dat je nodig hebt in een goed uitgeruste doe-het-zelf-zaak in de buurt.

Vinyl plaatsingsgereedschap bekijken

man zaagt met gereedschap een vinyl vloer

Stap 4: installeer je ondervloer als dat nodig is

We schieten goed op! Vouw je Pergo ondervloer open en leg de eerste strook in dezelfde richting waarin je je vloer wenst te leggen. Voeg geleidelijk stroken ondervloer toe naarmate je vordert. Gebruik een dunne plakband om de stroken ondervloer met elkaar te verbinden en vermijd dat ze elkaar overlappen.

*Niet nodig voor harde vinylvloeren met de ondervloer al bevestigd.

man installeert onderlaag op de ondervloer

Stap 5: begin met het leggen van je Rigid Click vinylvloer

5.1. Vinylvloer met plank- of tegelpatroon plaatsen

 1. Controleer eerst hoeveel volle rijen planken je nodig hebt door de breedte van de kamer te delen door de breedte van een plank.
 2. Het veelzijdige Uniclic-kliksysteem maakt het echter mogelijk om in beide richtingen te werken. Overweeg de gemakkelijkste manier om de vloer te leggen voordat je begint.
 3. Begin met de eerste plank en leg ze in de hoek van de kamer. Verwijder het klikprofiel zowel aan de lange als korte kant van de plank. Gebruik hiervoor een zaag.
 4. Voor de andere planken in de eerste rij (dus niet in de hoek) verwijder je het klikprofiel aan de lange kant die tegen de muur zal grenzen. Verwijder van elke kant van een plank die tegen een muur grenst het klikprofiel om de vereiste uitzettingsvoeg te voorzien.
 5. Uniclic is uniek omdat je de planken op twee verschillende manieren kunt plaatsen door ze te kantelen en klikken of in elkaar te hameren.
 6. Ga op die manier rij per rij door met de plaatsing tot je het einde van de ruimte bereikt. De makkelijkste manier om dit te doen is neer te zitten op de reeds geplaatste planken.
 7. Hou er rekening mee dat Rigid Click altijd “zwevend” geplaatst moet worden, d.w.z. zonder lijm.

Door de instructies zorgvuldig op te volgen, kun je zorgen voor een duurzame, mooie vloer die voldoet aan je behoeften en verwachtingen.

5.2. Vinylvloer met visgraatpatroon plaatsen

Onze vinylvloeren met visgraatpatroon werken met het unieke nieuwe Unizip®-kliksysteem. Dankzij dit innoverende systeem heb je maar één type paneel nodig om een visgraatvloer te plaatsen: je hoeft niet meer op te letten wat links en rechts is (A- en B-panelen). Dat geeft minder gedoe en vermindert het risico op fouten. Bovendien is de ondervloer geïntegreerd: zo gaat plaatsen nog sneller, en de akoestiek is nog beter.

Stap 6: zaag je vinyl planken

Het is onvermijdelijk dat je een paar Rigid Click vinylplanken moet inkorten tijdens de plaatsing.

Als je de plank met een rechte snede korter wilt maken, kun je de rigide vinylvloeren met de dessinlaag naar boven gericht versnijden met behulp van een speciaal concaaf snijmes voor vinyl. Trek een rechte lijn en gebruik het mes om een stevige snede in het oppervlak te maken. Neem de plank achteraf gewoon met beide handen vast en breek hem in twee.

Voor andere sneden moeten de planken verzaagd worden. Afhankelijk van het type zaag moet je de dessinkant van de plank naar boven of onder richten. Voor je de plank daadwerkelijk verzaagt, is het aan te raden een overgebleven stuk te gebruiken om te testen hoe je beste zaagsnede bekomt (dessinlaag naar boven of onder gericht).

man die vinylvloer zaagt

Stap 7: eindig in stijl en maak alles waterdicht

We zijn er bijna! Verwijder alle afstandsblokjes en plaats bijpassende plinten en (5-in-1-) profielen in bijpassende kleuren of aluminium om je vloerproject af te werken.

Wil je een waterdichte afwerking? Bescherm de vloer met:

Zorg ervoor dat je de volledige plaatsingsinstructies raadpleegt voordat je begint met het plaatsen van je Rigid vinyl vloer.

Accessoires voor vinyl vloeren bekijken

close-up van waterdichte vinyl vloerafwerking