Go to content Go to search

Laminaat leggen

Je Pergo laminaatvloer plaatsen gaat nu sneller en gemakkelijker dan ooit met onze innovatieve PerfectFold™ en Uniclic® kliksystemen.

STAP 1: Bereid je ondervloer voor

De kwaliteit van je ondervloer heeft een grote impact op het eindresultaat van de plaatsing. Verwijder eerst de aanwezige vloerbedekking. Nadat je de vloer hebt nagekeken op oneffenheden, moet je de gehele oppervlakte zorgvuldig stofzuigen. Zorg dat de vloerbasis vlak, schoon, stevig en droog is. Zet losse onderdelen vast om piepen te voorkomen.

Hoe groot mogen de groeven in je bestaande tegelvloer zijn? Hoe kun je onregelmatigheden uitvlakken? Wat met vloerverwarming? Lees de installatie-instructies van tevoren om volledig voorbereid te zijn.

STAP 2: Je ondervloer kiezen

We adviseren altijd het gebruik van een Pergo ondervloer. Ze zijn speciaal ontworpen voor uitstekende geluidsreductie, thermische weerstand en nivellering. De keuze voor een Pergo ondervloer zorgt ervoor dat de installatie veel soepeler verloopt.

Laminaatondervloeren bekijken

laminaatvloer geïnstalleerd op ondervloer

STAP 3: Je gereedschap verzamelen

Dankzij het handige kliksysteem heb je geen heel assortiment gereedschap nodig. We adviseren alleen Pergo accessoires te gebruiken, omdat deze speciaal ontworpen en getest zijn voor gebruik met onze Pergo vloeren:

Plaatsingsgereedschap bekijken

STAP 4: Een ondervloer voor je laminaatvloer installeren

Rol je Pergo ondervloer uit en leg hem zo dicht mogelijk tegen de muur. Leg de eerste rij in dezelfde richting als waarin je je laminaatvloer wilt leggen. Voeg geleidelijk rijen ondervloer toe naarmate je vordert. Gebruik onze zelfklevende tape om de stroken ondervloer met elkaar te verbinden en te vermijden dat ze elkaar overlappen. Dicht alle voegen af en zorg ervoor dat je geen kieren laat (behalve als je een houten ondervloer hebt).

Laminaatondervloeren bekijken

STAP 5: Je laminaatvloer leggen

  1. Controleer eerst hoeveel volle rijen planken je nodig hebt door de breedte van de kamer te delen door de breedte van een plank.
  2. Maak een markering op de muur waar je je laatste volle plank gaat leggen. De laatste plank moet minstens 5 cm breed zijn voor een eenvoudige plaatsing.
  3. Zorg dat de panelen voldoende gemengd zijn als je ze legt, zodat je niet te veel identieke, lichte of donkere panelen naast elkaar legt.
  4. Begin met de eerste plank en leg ze in de hoek van de kamer. Verwijder het klikprofiel zowel aan de lange als korte kant van de plank. Gebruik hiervoor een zaag. Van elke plank die direct naast de muur wordt geplaatst, moet het klikprofiel worden verwijderd om de vereiste uitzettingsvoeg te kunnen voorzien.
  5. Zorg ervoor dat de uiteinden van de planken in 2 opeenvolgende rijen nooit gelijk liggen. Laat de voegen altijd met minstens 30 cm verspringen.
  6. Klik de eerste plank van de tweede rij in de eerste plank van de eerste rij en ga zo door. De eenvoudigste manier van werken, is door op de reeds geplaatste planken te zitten.
  7. Pergo laminaat is niet bedoeld voor "gelijmde" plaatsing.

STAP 6: Je laminaatvloer zagen

Het is onvermijdelijk dat je een paar laminaatplanken moet zagen om ervoor te zorgen dat ze perfect in je kamer passen. Afhankelijk van het type zaag moet je de dessinkant van de plank naar boven of onder richten. Draag handschoenen en gebruik een potlood om je snijlijnen te tekenen!

STAP 7: Eindig in stijl en maak alles waterbestendig

Om je vloerproject af te maken, kun je bijpassende plinten, afwerkingsprofielen of andere fijne details zoals afwerkingsrozetten installeren.

Wil je een waterbestendige afwerking?

  • Gebruik de Foamstrip om uitzettingsvoeg tussen de muur en de vloer op te vullen
  • Breng Pergo Aqua Sealant aan voor een waterbestendige afwerking
  • Voeg de transparante Hydrostrip toe aan je plint

Accessoires voor laminaatvloeren bekijken