Go to content Go to search

Parket leggen

De perfecte parketvloer gevonden? Met onze gemakkelijk te volgen gids leg je je houten vloer in een handomdraai. Onze kliksystemen zijn zo ontworpen dat je de vloer heel snel en gemakkelijk kunt plaatsen.

Download instructies (zwevend en vastgelijmd)

Instructies downloaden (Saltholm - visgraat)

Download instructies (waterbestendig)

STAP 1: Klikken of vastlijmen?

Je kunt je parketvloer op twee manieren leggen.

  • Klikinstallatie (zwevende installatie)
  • Gelijmde plaatsing

De klikinstallatiemethode maakt het gemakkelijker om achteraf een beschadigde plank te vervangen, zonder de rest van de houten vloer te beschadigen.
We raden je aan om de plaatsingsinstructies voor je vloer altijd te bekijken je aan de slag gaat.

man die een grijze hardhouten vloer op een ondervloer legt

STAP 2: Bereid de ondervloer voor op het plaatsen van je parketvloer

Je houten vloer moet geplaatst worden op een stevige, zelfdragende houten ondervloer of een ondervloer op basis van cement. Zorg ervoor dat je alle andere soorten vloerbedekking verwijdert. De kwaliteit van je ondervloer heeft een grote impact op het eindresultaat van de plaatsing. Daarom moet de ondervloer vlak, schoon, stevig en droog zijn. Vergeet niet te controleren op losse onderdelen zoals houtsplinters, losse planken of tegels enz.

STAP 3: Kies je ondervloer of lijm

Bij een zwevende plaatsing moet er steeds een ondervloer gebruikt worden. Ze zijn speciaal ontworpen voor uitstekende geluidsreductie, thermische weerstand en nivellering. De keuze voor een Pergo ondervloer zorgt ervoor dat de installatie veel soepeler verloopt.

Als je kiest voor een gelijmde installatie, is een onderlaag niet nodig. We raden aan om Pergo Parketlijm te gebruiken voor het beste resultaat. De hoogwaardige lijm garandeert een snelle hechting van je houten vloer.

Ondervloeren voor parket bekijken

Vind Pergo parketlijm

beige hardhouten vloer met een ondervloer eronder

STAP 4: Je gereedschap verzamelen

Om je Pergo parketvloer te plaatsen, heb je geen duur gereedschap nodig. Gewoon een paar gewone doe-het-zelf-gereedschappen (duimstok, potlood, hamer, handzaag of decoupeerzaag, timmermanshoek en eventueel boormachine en handhandschoenen) en de Pergo installatieset met een stootblok, trekijzer en afstandhouders.

Gelijmd: daarnaast heb je een B11 lijmtroffel nodig, samen met een geschikte lijm voor houten vloeren.

Pergo plaatsingsgereedschap bekijken

STAP 5: Een ondervloer voor je parketvloer installeren

Rol je Pergo ondervloer uit en leg hem zo dicht mogelijk tegen de muur. Als je ervoor kiest om een zwevende vloer te plaatsen, moet je het eerste deel van de ondervloer parallel plaatsen met de lengte van de te plaatsen planken. Voeg geleidelijk aan de volgende delen van de ondervloer naarmate je de houten planken plaatst. Gebruik onze Pergo plakband om de rijen aan elkaar te bevestigen om de installatie vochtbestendig te maken. Dicht alle voegen af en zorg ervoor dat je geen kieren laat (behalve als je een houten ondervloer hebt).

*Niet nodig bij gelijmde installatie.

Ondervloeren voor parket bekijken

STAP 6: Je parket leggen

De volgende instructies zijn toepasselijk voor zowel gelijmde als zwevende plaatsing.

  1. Controleer eerst hoeveel volle rijen planken je nodig hebt door de breedte van de kamer te delen door de breedte van een plank.
  2. Maak een markering op de muur waar je je laatste volle plank gaat leggen. De laatste plank moet minstens 4 cm breed zijn voor een eenvoudige plaatsing.
  3. Begin met de eerste plank en leg ze in de hoek van de kamer. Verwijder het klikprofiel zowel aan de lange als korte kant van de plank. Gebruik hiervoor een zaag. Van elke plank die direct naast de muur wordt geplaatst, moet het klikprofiel worden verwijderd om de vereiste uitzettingsvoeg te kunnen voorzien.
  4. We raden aan dat de eindverbindingen voor ongeveer 1/3 van de lengte van de plank overlappen/verspringen, maar nooit minder dan 30 cm.
  5. Klik de eerste plank van de tweede rij in de eerste plank van de eerste rij en ga zo door. De eenvoudigste manier van werken, is door op de reeds geplaatste planken te zitten.
  6. Gelijmd: Om het plaatsingsgebied schoon te houden, raden we aan om de lijm telkens voor 2 rijen aan te brengen. Zorg ervoor dat je niet meer lijm aanbrengt dan er binnen 30 minuten met vloerplanken bedekt kan worden. Breng de lijm aan voor deze rijen en plaats vervolgens de houten planken. Nadat je de eerste 2 rijen hebt afgemaakt, kun je op deze rijen gaan zitten om de lijm voor de volgende twee rijen te verspreiden. Pro-tip: als je tijdens de plaatsing moeilijke hoeken tegenkomt, is het aanbevolen deze eerst zonder lijm te leggen om ervoor te zorgen dat ze perfect passen.

STAP 7: Je parketvloer zagen

Om ervoor te zorgen dat je houten vloer perfect in je kamer past, moet je een paar planken zagen. Let er bij het zagen van de Pergo houten plank op dat je geen splinters of spaanders maakt. Als je een handzaag gebruikt, houd dan de dessinkant naar boven gericht. Als je een decoupeerzaag gebruikt, moet de dessinkant laag naar beneden zijn gericht (behalve bij een decoupeerzaag met neerwaarts gerichte zaagtanden). Draag handschoenen en gebruik een potlood om je snijlijnen te tekenen!

STAP 8: Eindig in stijl en maak alles waterdicht

Voor een mooie afwerking van de vloer raden we aan om onze Pergo bijpassende plinten, afwerkprofielen of andere fijne details zoals afwerkingsrozetten te installeren.

Wil je een waterdichte afwerking?

  • Gebruik de Foamstrip om uitzettingsvoeg tussen de muur en de vloer op te vullen
  • Breng Pergo Aqua Sealant aan voor een waterbestendige afwerking

Accessoires voor houten vloeren bekijken

close-up van grijze houten plint met waterdichte afwerking