Geschiedenis

Pergo geschiedenis

Pergo is ontstaan binnen het wereldbekende Perstorp AB in Zweden, dat in de vroege jaren '50 begon met het produceren van decoratief laminaat van hoge kwaliteit. Door een belangrijke overname in 1974 ging de snelle ontwikkeling van een nieuwe categorie in de vloerenbranche van start: laminaatvloeren.

GESCHIEDENIS

Pergo is ontstaan binnen het wereldbekende Perstorp AB in Zweden, dat in de vroege jaren '50 begon met het produceren van decoratief laminaat van hoge kwaliteit. Door een belangrijke overname in 1974 ging de snelle ontwikkeling van een nieuwe categorie in de vloerenbranche van start: laminaatvloeren.

1974
Perstorp AB koopt concurrent AB Tilafabriken in het nabijgelegen Trelleborg aan. Hiermee verkrijgt Perstorp een volledige fabriek voor het produceren van gerelateerde producten en de technologie en mogelijkheid om zijn eigen laminaat te verfijnen tot verschillende eindproducten, zoals aanrechten, vensterbanken, wandpanelen en meer.

1977
Het comité Idé-77 van Perstorp komt met het concept van laminaatvloeren tijdens een van zijn brainstormsessies; zie 'De geschiedenis van laminaat'.

1979
Na de eerste succesvolle tests en ontwikkelingen wordt de eerste laminaatvloer in productie gebracht.

1980
De eerste laminaatvloer, Perstorp Golv GL80, wordt verkocht in Zweden.

1984
Een grote marketingcampagne blijkt zeer succesvol en de Zweedse vloerenmarkt raakt in vervoering.

1985
Om tegemoet te komen aan de snel groeiende vraag wordt in Trelleborg in Zweden een nieuwe, moderne faciliteit voor het produceren van laminaatvloeren gebouwd.

1989
Na een namenwedstrijd wordt de merknaam 'Pergo' geïntroduceerd: een samentrekking van Perstorp Golv (vloeren).

1990
De uiterst succesvolle vloerendivisie van Perstorp wordt omgezet in een afzonderlijk bedrijf met de naam Perstorp Flooring AB

1991
Perstorp neemt als eerste en enige laminaatvloerbedrijf deel aan de Domotex-beurs in Duitsland. Het jaar daarop nemen zeven bedrijven deel en zes jaar later wordt een volledige toonzaal gevuld met laminaatvloeren van 34 exposanten.

1992
Lancering van het kwalitatief hoogstaand commercieel product Pergo Publiq.

1994
Pergo laminaatvloer wordt geïntroduceerd in de Verenigde Staten.

1995
Pergo wordt geïntroduceerd in Azië; tevens wordt een technologie uitgevonden voor ongeëvenaarde krasbestendigheid, later op de markt gezet als TitanX.

1996
Vloerenfabriek in Garner in Noord-Carolina (VS) wordt geopend.

1999
Pergo deponeert het eerste patent voor verticaal te verbinden boards, wat later de technische standaard wordt in de sector.

2000
De uiterst succesvolle vloerendivisie van Perstorp wordt omgezet in een afzonderlijk bedrijf met de naam Perstorp Flooring AB.

2001
Pergo introduceert het gepatenteerde kliksysteem evenals als de met reliëf gedecoreerde planken waardoor realistische oppervlaktestructuren ontstaan.

2004
Pergo bouwt de vier-in-een lijmfabriek in Garner, Noord-Carolina.

2005
Eerste patent toegekend voor de vier-in-een-plinttechnologie.

2009
Pergo herdenkt zijn 30-jarige bestaan en start de volgende 30 jaar met de introductie van de innovatieve PerfectFold-technologie, waarmee een een nieuwe technische norm voor de sector wordt bepaald.

2013
Pergo wordt een veelzijdig merk met meerdere categorieën door houten vloeren en vinylvloeren toe te voegen aan de markt.